Een week of wat geleden was ik bij mijn uitgever om de marketing van mijn nieuwe boek te bespreken. De ideeën vlogen over tafel: interviews, lezingen, een leesclub, boekhandel tour, sociale mediacampagne… noem het maar op. Ik ben overal voor in en dat moet ook wel als je als onbekende schrijver je boek aan de man en vrouw probeert te brengen.

Wist je dat in Nederland per jaar maar 70 schrijvers daadwerkelijk kunnen leven van hun boeken? (bron: nrc.nl) Oef. Ik vind het best moeilijk om na zo’n bericht te blijven geloven in mijn schrijverschap. En ik weet het, ik weet het, ik kom net kijken, heb pas twee boeken op mijn naam staan, kom op zeg. Ik wil niet zeuren, ik wil geloven en opbouwen en erop vertrouwen dat ook mijn boeken een groot publiek zullen bereiken. Maar hoelang mag je daarvan dromen als je geen bekende Nederlander bent? Tegelijkertijd weet ik dat het kan, ik zie het een enkeling doen: als onbekende Nederlander een goed boek schrijven en doorbreken. Waar dat dan precies aan ligt weet niemand. Voorwaarde één lijkt me in ieder geval een goed geschreven boek, maar daarna? Meester-verteller Somerset Maugham zei eens: ‘Er zijn drie regels voor het schrijven van een bestseller. Helaas kent niemand ze.’ Een flinke portie lef en geluk lijken me niet onbelangrijk.

Een oud buurvrouw sprak me vanochtend op school aan. ‘Dankjewel voor de mooie uitnodiging voor je boekpresentatie. Wat knap dat je weer een boek geschreven hebt.’ Ik had haar een tijd niet gezien. En daar in die warme hal, omgeven door kersversiering en joelende kinderen, raakte dat compliment me vol in mijn hoofd en hart. De drie regels voor een bestseller mogen dan onbekend zijn, doorzettingsvermogen komt altijd van pas.

De titel van mijn nieuwe roman In je dromen ga jij, is een Marokkaans gezegde. Als bijvoorbeeld een dochter tegen haar moeder zegt: ‘Mama, ik ga vanavond stappen en kom laat thuis.’ Dan krijgt ze als antwoord: ‘In je dromen ga jij.’

De vraag die overblijft voor mij: gaat de dochter wel of niet? Laat ze zich tegenhouden door ongeschreven regels, door de meningen van haar omgeving of durft zij werkelijk te gaan?

Ik ga ervoor, voor die bestseller, ook al ken ik de regels niet. Ga je mee? Je bent van harte uitgenodigd.

 

Ik schrijf met veel plezier deze maandelijkse blog en wens al mijn lezers een liefdevol, gezond en leesrijk nieuw jaar toe.

Mijn roman In je dromen ga jij verschijnt op 8 februari 2019 bij Luitingh Sijthoff.

Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
RSS