Leuk idee zo’n wekelijkse column. En dan ook nog mezelf opleggen dat ik pas op maandag iets mag verzinnen, om het spontaan te laten ontstaan zeg maar. Maar wat te doen als het tegelijk mooi en benauwd weer is en mijn energieniveau dubbel nul omdat ik het gisteren in mijn hoofd haalde om weer eens te gaan hardlopen en me daarbij een droge hoest op de hals haalde als van een verkouden kameel die te lang op de tocht heeft gestaan? Of dat ik geen letter, spatie of dubbele punt meer kan zien omdat ik van mezelf op tweede pinksterdag, zoals gezegd een mooie maar benauwde dag, een boek van een ander moet redigeren en daarbij zelf verdwaald dreig te raken in inleidingen, structuren en overgangen en het daarom maar weer aan de kant schuif? En wat te denken van het geestdodend slenteren door de Albert Heijn – waar ik blijkbaar niet als enige proviand insla- wat op zich zonde is van die mooie maar benauwde vrije dag, en bij de kassa afreken om naar een handvol oranje hamsters (die ik had moeten weigeren, ik weet het, ik weet het) te staren en daardoor elke briljante ingeving die ik had kunnen krijgen voor deze column eigenhandig de nek omdraai? Een dag waarvan ik dacht dat ik tijd genoeg zou hebben om te schrijven, maar dan toch plotseling met een deadline in mijn maag zit omdat mijn schoonouders ons uitnodigen om asperges met zalm te komen eten, wat een heel passend gerecht is voor deze mooie zomerse dag, maar waardoor ik het tijdtechnisch nog iets benauwder krijg?

Ik lees bovenstaande terug en ondanks, of is het dankzij, de tijdsdruk moet ik om mezelf lachen want tijdens mijn laatste schrijfretraite op Terschelling zat ik ook op zo’n dood moment, zo’n dood paard. Mijn schrijfcoach aldaar zei dat het geen enkele zin had om eraan te blijven trekken, dat paard kwam voorlopig niet meer overeind. Kom eraf en ga maar gewoon schrijven zei ze. Over iets heel anders zei ze. Freewriting. Het werkte toen en het werkt nu weer. Ik ga zitten, leg mijn vingers op het toetsenbord en laat de woorden komen. Niet nadenken (nou oké, een beetje dan), kijk naar buiten, kijk naar het weer, wat voor dag is het? Een mooie, benauwde dag? Schrijf maar op. De rest komt vanzelf. Freewriting: vrijschrijven, schrijf vrij, schrijf jezelf vrij!

Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
RSS