Vanochtend rond de klok van achten, toen ik mezelf afdroogde na het douchen, ontdekte ik dat er water in mijn rechteroor zat. Dat gebeurt me wel vaker. Misschien zoekt het uit de douchekop een soort tussenstation (haar, navel, oren) om vooralsnog niet linea recta in het afvoerputje te verdwijnen. Voor de spiegel boven de wasbak hield ik mijn hoofd schuin en klopte op mijn linkeroor. Dat hielp niet. Ik maakte korte schokbewegingen met mijn hoofd wat er debiel uitzag. Het water bleef zitten waar het zat, drukkend tegen mijn trommelvlies, een micro-tsunami in mijn oorschelp. Nu is het half twaalf, eet ik een boterham met jonge kaas en trek voor de zoveelste keer aan mijn oorlel. Het blijft drukken, zuigen, zeuren, net als dat belegen mens van hiernaast over haar sla.

Dit zou het begin van een verhaal kunnen zijn. Ik heb het net opgeschreven, nadat ik het boek ‘Het geheim van de schrijver’ van Renate Dorrestein uitlas (waar ik een boekbespreking van moet maken voor de docentenopleiding). Het leek me een aardige test om de tips die zij geeft over een goed begin van een verhaal, toe te passen. Zij zegt daarover:

  • het begin is zelden het punt waarop het verhaal is begonnen, er gaat historie aan vooraf
  •  open het verhaal vlak voor of op een keerpunt
  • beginnen is beloven
  • je personage moet iets willen en dat moet een herkenbaar gegeven zijn, iets wat de lezer bekend voorkomt (ongemak, ergernis, etc.)
  • in het begin lijken de personages op ons, later mogen ze vreemd zijn, heel vreemd zelfs
  • vanaf het begin moet er frustratie zijn, iets of iemand zit de hoofdpersoon in de weg (zo ontstaat conflict)
  • start met een confrontatie, meningsverschil of tegenstrijdige belangen

En? Vinden jullie mijn begin geslaagd? Wil je doorlezen en weten hoe dit verder gaat? Ik sluit zelf een vervolg niet uit, krijg er nu al wanhopige en wraaklustige gevoelens bij (ik heb as we speak echt water in mijn oor, %#*&!!#!!!), terwijl ik nog niet eens heb verzonnen wat er speelt tussen deze buren. Renate geeft nog meer goede tips en aansprekende voorbeelden in haar boek, het staat er bol van, wat mij betreft een aanrader voor iedereen die schrijft.

Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
RSS