schrijfstijlVoor een interview met het online literair magazine Lood kreeg ik de vraag: Hoe zou je je eigen schrijfstijl omschrijven? Ik vond het een lastige, maar tegelijkertijd ook een goede vraag. Lastig omdat ik pas één boek geschreven heb en het misschien te vroeg is daar iets wezenlijks over te zeggen, goed omdat ik erover na ging denken. Wat is mijn schrijfstijl? Volgens de achterflap heb ik een frisse, eigen stijl. Volgens mijn coach heb ik een fijne pen, schrijf ik licht over zware thema’s. Volgens mijn redacteur raakt en ontroert mijn schrijven. Hoe zie ik dat zelf? Stijl is een containerbegrip waar je van micro- tot macroniveau analyses op los kunt laten, van woordkeus en zinsbouw tot beeldend of bijvoorbeeld gedetailleerd. Mijn schrijfstijl is wat het is. Wat ik wel weet is dat ik van helderheid houd, van eenvoudige woorden die door hun samenhang in zinnen, scenes en hoofdstukken, emotie oproepen. Als je vraagt naar mijn schrijfstijl, vraag je eigenlijk naar mij. Hoe ben ik dan? Zacht, emotioneel, perfectionistisch, nadenkend, sterk, empatisch, creatief, ondernemend, grappig, serieus, eigenwijs. En zijn die eigenschappen dan terug te vinden in mijn schrijven? Misschien in de toon? Ja, dat denk ik wel. In het thema? Ja, dat ook.

De kunst is denk ik om te schrijven zoals je bent, dan blijf je dicht bij jezelf en is het echt, voelt het ook voor de lezer echt. In een gesprek met een uitgever die uiteindelijk mijn boek niet zou uitgeven, kreeg ik een zeer waardevol advies. Ze zei dat mijn stijl voor hun uitgeverij niet literair genoeg was. En waar een ander misschien beledigd zou zijn daarover, begreep ik wat ze bedoelde. Ze zei dat ik kon proberen mijn werk ‘literairder’ te maken, maar dat het gevaar loerde dat het dan gekunsteld zou worden, ik mijn stijl geweld aan zou doen. Het was goed zoals het was. Blijf dicht bij jezelf, dan trek je ook de lezers aan die bij je horen en die je werk waarderen omdat ze zich erin herkennen. Mijn doel is niet om literatuur te schrijven (wat dat ook moge zijn), mijn doel is om verhalen te schrijven die mensen raken, waarin ze zich herkennen en mogelijk tot nieuwe inzichten komen. En mijn stijl? Die zal zich met ieder boek dat ik schrijf duidelijker aftekenen want zoals ik ben, schrijf ik en zoals ik schrijf, ben ik.

Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
RSS