SchrijftafelSchrijven is ervaren, durven, doen. Tijdens de schrijftafel, die ik geef bij boekhandel of bibliotheek, bied ik deelnemers:

  • verrassende schrijfopdrachten, elke tafel een ander thema
  • mijn kennis als auteur en coach
  • uitwisseling van schrijfervaringen in een open sfeer
  • schrijfplezier, dit staat altijd voorop

Deelnemers doen nieuwe inspiratie en inzichten op en werken na afloop met frisse moed verder aan hun eigen korte verhaal, verhalenbundel of boek.

Zoeken deelnemers daarna voor korte of langere tijd gerichte begeleiding bij de totstandkoming van hun werk? Dan is individuele schrijfcoaching een goede optie.

Informatie

Voor wie: gemotiveerde, iets gevorderde schrijvers
Aantal tafels: 9
Frequentie: in overleg (wekelijks, tweewekelijks of maandelijks)
Tijd: 2 uur, in overleg (ochtend, middag, avond)
Prijs: € 150,- per tafel, reeks van 5 tafels € 700,- reeks van 9 tafels € 1.250,-
Prijs p.p: € 15,- per keer

De tafels zijn voor maximaal 10 deelnemers.

Thema’s:

Lijstjes

LijstjesLijstjes maken van dingen die je waarneemt of bij bepaalde emoties die je hebt, vormt een bron van inspiratie voor je verhalen. Direct en indirect. De uitkomst van je lijstje geeft inzicht en werkt verassend goed om je verhaal extra diepte te geven.

In deze schrijftafel geef ik je voorbeelden van mogelijke lijstjes én we gaan oefenen met een zintuigenlijstje. De uitkomst ervan of het gevoel dat dit oproept, verwerken we in een scène die we vervolgens met de groep bespreken. Je zult zien dat er een (nog) verborgen wereld voor je opengaat.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Herinneringen

Herinneringen‘Memory is the way we keep telling ourselves our stories — and telling other people a somewhat different version of our stories.’ (Alice Munro)

Herinneringen vormen een innerlijke bron van inspiratie. Soms herinner je je niet meer precies hoe iets ging of is de herinnering vervaagd, vervormd.

In deze schrijftafel trigger ik met behulp van een eenvoudige associatieoefening een herinnering bij je over een persoon die belangrijk voor je is. Uiteindelijk schrijf je de herinnering zo concreet mogelijk op en eindigen we de oefening met een brief.

Een tweede oefening bestaat uit het oproepen van een herinnering door geur, smaak of bijvoorbeeld een geluid. Laat je verrassen door je geheugen.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Dialogen

DialogenMet behulp van dialogen laat je je personages spreken. Dialogen geven kleur, kraak, smaak én vaart aan je verhaal. Je hoort vaak dat dialogen schrijven een van de moeilijkste technieken is. Dat klopt.

In deze schrijftafel gaan we volop aan de slag met het schrijven van dialogen. Hoe je ze schrijft, wat wel en niet werkt, de onverwachte zijsprongen en botsingen die nodig zijn om ze natuurlijk en aantrekkelijk te maken. Ik gebruik veel voorbeelden en je kunt ook dialogen uit je eigen werk inbrengen, graag zelfs.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Decor

DialogenHet decor is hét geheim van een goede roman. Daarmee roep je een wereld op waarnaar lezers telkens willen terugkeren. De plekken waar je scenes zich afspelen bepalen je verhaal. Zelfs als die plekken niet bestaan, beschrijf je deze met zoveel detail, geuren en kleuren, dat het lijkt alsof je er bent opgegroeid.

In deze schrijftafel gaan we decors bouwen, interessante locaties verzamelen en leer ik je een kort verhaal (waarin de ruimte beperkt is) in een setting gieten. We laten onze fantasie de vrije loop en stemmen het decor af op onze personages.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Ritme

RitmeWaarom loopt de ene zin wel lekker en de andere niet? Waarom leest het ene boek als een trein en lijkt een ander juist niet door te komen? Dat heeft alles met het ritme te maken. Ritme op macroniveau (de adem van je boek) en het ritme op microniveau (in zinnen en dialogen). Het gaat om dosering, de verhouding tussen details en hoofdzaken en je manier van vertellen.

In deze schrijftafel vertel ik je meer over de verschillende soorten ritme waar je je als schrijver bewust van moet zijn en gaan we aan de slag met voorbeeldteksten om te ontdekken waarin het ritme zich verschuilt.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Scène-opbouw

Scène-opbouwErvaren schrijvers werken van scene naar scene. Krachtige scenes brengen een verhaal tot leven. Elke scene vormt een dramatische eenheid binnen de eenheid van het hele verhaal.

In deze schrijftafel kijken we naar de ingrediënten van een goede scene en hoe je een scene goed opbouwt. Ook vertel ik je waarom een boek actie-scenes en reflectie-scenes nodig heeft en hoe je die kunt maken. Deze schrijftafel is zeer geschikt voor beginnende schrijvers die werken aan een langer verhaal of boek.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Emotie

EmotieHoe doe je dat nou, emotie oproepen met je schrijven? Waarom raakt het ene verhaal je wel en het andere je niet? Emotie zit voor een groot deel bij de lezer, toch heb je als schrijver genoeg tools in handen om die lach of die traan op te wekken, om gevoel te leggen in je scene of verhaal.

In deze schrijftafel gaan we schrijven met gevoel en ontdekken waar dat in zit. We onderzoeken voorbeelden en ik geef je veel bruikbare tips.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Herschrijven

HerschrijvenHet schrijfproces bestaat grofweg uit twee fasen. In de eerste fase zorg je dat het verhaal op papier komt, in de tweede fase zorg je dat het goed wordt.

In deze schrijftafel geef ik je met behulp van tien concrete schrijftips de basis die je nodig hebt om je verhaal of roman grondig te herschrijven. Jij weet na afloop waar je op moet letten en kunt dit stap voor stap toepassen op je eigen verhaal.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Schrijfstijlen

SchrijfstijlenJe hebt zo’n mooie schrijfstijl, er zit iets lichts in, haast poëtisch. Je stijl is kaal, koel, zonder opsmuk. Of in een meanderende stijl vol duizelingwekkende zinnen rollen we door dit verhaal. Je schrijfstijl kan alleen maar van jou zijn. Het is wie jij als schrijver bent, hoe je je uitdrukt. Je schrijfstijl ontwikkelt zich naarmate jij je als schrijver ontwikkelt.

In deze schrijftafel gaan we spelen met verschillende schrijfstijlen.

Leuk als je meedoet met deze schrijftafel.

Docent: Inge van der krabben

Voor meer informatie: inge@ingevanderkrabben.nl of +31 6 464 372 36