Ik vroeg eens hoopvol aan een auteur én docent creatief schrijven of het samenging: zelf schrijven en lesgeven in schrijven. Haar stellige antwoord luidde: NEE. Meer uitleg kreeg ik niet want daarna trok iemand anders haar weg. Jarenlang dreunde die nee in mij na toen ik toch de loopbaan bewandelde van auteur én docent/coach. Sterker nog. De vooroordelen van mensen vliegen mij om de oren als ik zeg dat ik auteur ben en schrijfcoach. ‘Ach ja, je hebt het nog niet gemaakt als schrijver, dan moet je wel, toch? Op zo’n toon uitgesproken alsof het vak van docent, van coach, minderwaardig is aan het vak van schrijver.

Zeker, er zit wat in. Het liefst zou ik het ‘maken’ (wat we daaronder verstaan is een compleet andere blog waardig) en kunnen leven van het schrijversbestaan. Dat betekent niet dat ik daarmee het coachen en lesgeven zou opgeven. Beide beroepen geven mij ontzettend veel voldoening. Ook ben ik ervan overtuigd dat de uitoefening van beide, de combinatie, versterkend werkt. Ik kruip een tijd lang in het hoofd van degene die ik coach, zoals ik ook zou doen bij een personage dat ik creëer. Ik bevraag ze, denk mee, steun ze op de hobbelige, onzekere weg die elke schrijver steeds maar weer aflegt en weet als geen ander hoe moeilijk en uitdagend het is om te volharden, te vertrouwen, te weten: wat ik schrijf mag er zijn, doet ertoe. Dat geldt zowel voor beginnende als gevorderde schrijvers.

In een interview met Christophe Nirav (een begenadigd schrijver en docent) werd hem gevraagd: ‘Is er een verschil tussen lesgeven aan beginners of aan gevorderden?’

Zijn antwoord luidde: ‘Het enige verschil tussen beginners en gevorderden is dat gevorderden gevorderd zijn in het ‘beginner zijn’. Die zijn al jaren beginner. Een echte gevorderde weet al zo lang hoe het is om beginner te zijn, dat hij het hele idee dat er ook ‘gevorderd zijn’ zou bestaan heeft losgelaten. Dát maakt hem tot een gevorderde.’

Nu ik het nog eens teruglees geeft hij helemaal geen antwoord op de vraag. Maar dat mag als je zo’n prachtig antwoord geeft. Het antwoord overtreft de vraag!

Onlangs heb ik zelf ook het idee losgelaten dat ik (na drie romans) gevorderd ben en heb een schrijfcoach in de arm genomen. Het idee alleen al doet mijn schrijvershart opleven. Ik gun elke schrijver een coach. En als er ooit iemand heel hard ‘NEE’ tegen je zegt, bedank diegene voor zijn antwoord en zoek zelf naar jouw ‘JA’.

Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe website waarin mijn auteurschap en mijn werk als schrijfcoach/docent gelijkwaardig de ruimte krijgen. Heb je interesse in een coachtraject? Neem een kijkje op mijn site en wie weet spreek ik je binnenkort.

Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
RSS