Hoe doe je dat? Een geslaagde roman schrijven? Bestaat daar soms een formule voor? Ik denk het niet. Natuurlijk zijn er technieken die je als schrijver moet kennen en beheersen, maar is schrijven niet ook juist je eigen stem vinden, en onconventioneel durven zijn? Een goed verhaal roept via sterke beelden een complete wereld bij ons op, maar die wereld heeft ook iets geheimzinnigs, iets wat we niet helemaal kunnen doorgronden. Als ik schrijf denk ik eigenlijk helemaal niet na over wat ik nou precies doe. Ik schrijf gewoon, begin met een personage, een handeling een zin of een woord, een idee, een gevoel of een schop onder mijn eigen kont omdat ik allerlei andere dingen doe in plaats van schrijven. Zoals vandaag met deze blog die ik een uur geleden al af wilde hebben. Stel jezelf dan vragen, zei ik toen mijn hoofd blanco bleef. Ziedaar, het begin van mijn blog. Soms lukt het, soms niet, maar ik schrijf tenminste. En dan laat ik het vrij snel aan anderen lezen, gewoon om te kijken hoe het overkomt, of het overkomt. Bang voor een reactie ben ik niet. Waarom vindt de ene lezer het mooi wat ik schrijf en de andere niet? Vindt de een het geslaagd en roept de ander dat het troep is? (hé, nog meer vragen). Dat is persoonlijk en aan de lezer.

Een aantal jaren terug las ik ‘Gelukkig zijn we machteloos’ van Ivo Victoria. In dat boek verspringt hij voortdurend van perspectief en toch klopt het wel. Steeds als ik nu een perspectief moet kiezen voor mijn eigen verhalen denk ik aan zijn boek, hij gebruikte ze namelijk allemaal (ik, tweede, derde en alwetend). Geweldig toch? Als je maar weet waarom je iets kiest. En dan komen dus weer die vragen om de hoek kijken. Ik denk dat je als beginnend schrijver zeker eerst de technieken van het schrijven onder de knie moet zien te krijgen. Daarna mag je er mee gaan oefenen en spelen. Wat werkt wel, wat niet? Meester-verteller Somerset Maugham zei eens: ‘Er zijn drie regels voor het schrijven van een roman. Helaas kent niemand ze.’ Nou, als niemand ze kent maak ik er toch zelf gewoon drie. 1) beheers de techniek, 2) schrijf, schrijf en schrijf en 3) laat lezen. En als ik mijn blog teruglees vind ik eigenlijk dat er nog een vierde regel bij hoort: 4) stel jezelf continue vragen!

Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
RSS