Dit is de titel van mijn nieuwe roman. Het is ook een Marokkaans gezegde. Als bijvoorbeeld een dochter tegen haar moeder zegt: ‘Mam, ik ga vanavond laat uit.’ Dan krijgt ze als antwoord: ‘In je dromen ga jij.’

In dat antwoord zit de kern van het verhaal dat ik geschreven heb. Belangrijk is: gaat de dochter wel of niet? De titel heeft meerdere symbolische betekenissen. Voor mij staat het voor leven vanuit je hart, vanuit doen wat jij wilt doen en als je een droom hebt, die niet opgeven.

Ik heb nu twee romans geschreven. Ik hoop met ieder boek een grotere groep lezers te bereiken. Mijn omgeving heeft het al over een bestseller. Dat roepen ze bij elk boek, maar dat is niet realistisch. Ik weet inmiddels hoe de boekenmarkt in elkaar zit en dat er per dag zo’n 55 nieuwe boeken uitkomen. Het is ook enthousiasme en dat gun ik ze. Met mijn uitgever kan ik hier beter over praten. Dan gaat het over termen als bouwen, doorschrijven, zichtbaar zijn.

Ik hou van het schrijven, van zinnen maken die echt zijn, die meer betekenen dat wat er staat. Ik hou van eenvoud, van ritme, van zintuiglijkheid. Dan verlies ik mezelf en leef ik in het verhaal dat ik creëer.

Dat is me nu voor een tweede keer gelukt. Het boek is er. Nu komt die andere kant om de hoek kijken. Promotie, contact met boekhandels, bibliotheken en lezers. Gelukkig hou ik ook van mensen én van praten over deze roman.

Het verhaal heb ik geschreven vanuit het perspectief van drie Marokkaanse vrouwen. Safia, Mariam en Aya. Moeder, dochter en kleindochter. Ik had niet gedacht dit te kunnen. In je dromen ga jij Inge! Maar ik wilde het verhaal zo graag vertellen, goed vertellen, dat ik de sprong toch heb gewaagd.

In het verhaal zegt Aya tegen haar moeder: ‘Jezelf zijn mama, is geen angst en schaamte hebben bij wat je denkt, voelt en zegt.’

Dat geldt dubbel en dwars voor schrijvers. Ik ben gegaan. Nu is het verhaal van jullie, de lezers, nu komen de reacties. En ook dat hoort bij het schrijverschap.

Ik neem alle ervaringen mee om verder te bouwen, te groeien … een nieuw verhaal dient zich aan.

Mijn roman In je dromen ga jij verscheen 8 februari 2019 bij Luitingh Sijthoff en heeft inmiddels een tweede druk. Je kunt hier een exemplaar bestellen of vraag ernaar bij je boekhandel.

Instagram
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Share
RSS